Budo on lapsille valehtelua

Kun uusi harjoittelija aloittaa japanilaisen miekkalajin, saa hän alkuun monenlaisia enemmän tai vähemmän helposti aukeavia ohjeita. Eräs melko yleinen on ohjeistus tuoda voima miekan heilutukseen vasemmasta kädestä (joka sijaitsee kahvalla alempana), ja antaa oikean käden vain pitää se oikealla reitillä.

Tämä on lähes kaikille oikeakätisille jokseenkin vaikeaa; miksei saa käyttää tarkempaa JA vahvempaa oikeaa kättä molempiin rooleihin? Useimmat kuitenkin uskovat mitä heille kerrotaan, varsinkin kun väärin tekemisen ilmeisimpiä seurauksia demonstroidaan. Kyseiseen lopputulokseen vakiona pääseminen ei vaadi kovinkaan montaa vuotta treeniä, jos siihen haluaa panostaa.

Onko homma sitten sen jälkeen selvä ja harjoittelu voi keskittyä täysin muihin asioihin?

Väittäisin itse, että ”voima tulee vasemmasta kädestä” on vain pieni osa totuudesta. Oikeastaan se on valhe, samassa merkityksessä kuin ”lie-to-children” -menetelmä asioiden selittämisessä.

Jos ottaa kyseisen ohjeen kirjaimellisena ja lopullisena totuutena, niin kuin voi helposti käydä, ja keskittyy heiluttamaan miekkaa sataprosenttisesti vasemmalla kädellä oikean ohjatessa kevyellä kosketuksella, on lopputulos toki parempi kuin lähtöpiste. Siinä on kuitenkin yhä se ongelma, että vasenkin käsi on yhä käsi, ja miekan heiluttaminen ns. käsilähtöisesti isolaatiossa ei ole kovin optimaalista.

Kädet heiluttavat miekkaa, mutta mikä käsiä?

Itse pitäisin miekan, tai oikeastaan koko miekka-vartalo-yksikön liikuttelun lopullisena tavoitteena koko kehon koordinoitua voimantuottoa ja -siirtoa. Tähän tarvitaan jatkuvaa rentoa kontrollia miekan kärjestä jalkapohjiin, tarpeellisten lihasten aktivointia oikeaan aikaan ja fiilistasolla kehon rakennetta ja ”yhteyttä” keskittyen haraan, oikeanlaista hengitystä koordinoinnin apuna käyttäen. Olennaista ei tässä nyt ole selittää, mitä tämä tarkalleen tarkoittaa tai miten se tapahtuu, koska se pitää tuntea ja tunnustella itse eikä onnistu ilman harjoittelua.* Tätä tavoitellaan, koska se tekee tekniikasta samanaikaisesti vahvaa, mutta silti nopeaa ja tekijälle spontaanin kevyttä sekä rentoa.

Tämä vaatii myös joustavaa mutta jämäkkää rentoutta koko keholta, erityisesti hartijoilta ja käsiltä, mutta siihen päästään vain kokemuksen kautta joten aloittellijoilta sellaista ei löydy. Sen sijaan he aloittavat jännittäen oikeaa kättä ja sitä kautta koko ylävartaloa runtaten miekkaa läpi kohteesta sillä painaen. Liikkeelle pitäisi siis lähteä oikean käden rennommaksi saamisesta, mutta miten? Sanoako heille, ”oikeastaan liikkeen pitäisi lähteä harasta”? Se on heidän kokemustasonsa huomioiden täysin merkityksetön lause. No, miten olisi ”oikeastaan voima tulee vasemmasta kädestä…”?

Jotkut taas vain heittävät miekan kohti vastustajaa jättäen osuman lähes sattuman varaan ja täysin voimattomaksi. Miten saada heidät tietoisemmaksi miekan kontrolloinnista ja voiman ajoittamisesta? Taaskin ”vasemman käden sääntö” on ihan hyvä lähtökohta.

Tyytyäkö keskinkertaisuuteen ja elää valheessa, vai…

Vasta kun pääsee yli tästä vaiheesta keräten kokemusta miekan ja kehon käytöstä, voikin huomata, että oikeastaan käsiä voi käyttää melko symmetrisen tasapuolisesti, koska on syytä pyrkiä rentouteen ja voiman kannalta ne ovat suhteellisen merkityksettömiä liikkeen tapahtuessa koko keholla; tärkeintä on tenouchi. Voima siis ei sittenkään tule vasemmasta kädestä, mutta toki jos oikeakätisen käskee käyttämään käsiä tasapuolisesti, hän lähes varmasti huomaamattaan suosii oikeaa, joten…

Kiertotietä on siis mahdollista päästä totuuteen, silloin kun suora tie on huomattavan hankala ellei jopa mahdoton. Ongelmallista taas on jos ei pysty päästämään irti aiemmista ”totuuksista” uusien tullessa vastaan. Tässä kyseisessä tapauksessa se ei ole kovin todennäköistä (eteenpäin pääsemättömyys lienee enemmän oman kiinnostuksen tai syvemmän opetuksen puutteesta kiinni), mutta monissa muissa se voi olla jopa tavallista. Sanomattakin lienee selvää, että ongelmallista on myös yrittää hypätä suoraan seuraaviin totuuksiin edellisiä sisäistämättä, ilman tarvittavaa perustaa ja kokemusta.

Jos olet jostain asiasta eri mieltä, on todennäköistä että jommalle kummalle meistä on valehdeltu, tai valehtelin itse.

Kotitehtävänä voisin jättää muutamia muita valheita mietittäväksi:

 • Ki-ken-tai-icchi miekan, jalan ja huudon ajoituksena (yllä käsiteltyyn liittyen)
 • Kiai huutona
 • Koko kin käsite
 • Jalkojen liu’uttaminen
 • Miekan pitely tietyillä sormilla, tenouchi sormien tai käsien vääntelynä
 • Isot tekniikat
 • Sayabiki käsien liikkeenä
 • Hikiotoshiuchi lla paikallaan olevaan miekkaan
 • Pitkän miekan katat seizasta
 • Kaikki katat seizasta
 • Kaikki katat
 • Kaikki tekniikat ylipäänsä
 • Miekalla harjoittelu
 • Keksi itse

*DISCLAIMER: En itse voi väittää osaavani, mutta tunnen olevani alkutaipaleella oikeaan suuntaan.

Mainokset

2 Responses to Budo on lapsille valehtelua

 1. Jopefunk sanoo:

  Hyvä kirjoitus! Pistää taas ajattelemaan asioita…

 2. […] Tämän jälkeen uusina asioina tulee usein erilaista variointia. Samaa tekniikkaa voidaan tehdä usealla tavalla. Sanotaan vaikka, että tekniikka X tehdään tavalla A. Oikeasti tekniikka X voidaankin tehdä tavoilla B, C ja D. Tässä kohtaa kendoa vähemmän harrastanut ei enää edes välttämättä huomaa eroa. Tapa A onkin itseasiassa vain yksinkertaistettu “perusversio” tekniikasta (“kihon”), jonka todellisia esiintymismuotoja (= sovelluksia) ovat muut tavat. Tekniikka X kuitenkin opetetaan tavalla A, koska se opettaa tekniikan perusteet helpoiten. Lisäksi tavat B, C ja D ainoastaan sekottaisivat harjoittelijan, jolla on jo valmiiksi paljon uutta opittavaa uudessa tekniikassa. Tavat B, C ja D tulevat uusina asioina aikanaan. Tätä aihetta sivuten on mielestäni hyvä kirjoitus Fudō Myōō -blogissa: Budo on lapsille valehtelua. […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: